Nieuwbouw kopen

Als je een nieuwbouwwoning gaat kopen, dan verloopt dit proces anders dan bij het kopen van een bestaande woning. Zo teken je geen koopcontract, maar een koop-aannemingsovereenkomst omdat je eerst de grond aankoopt en daarna de woning in termijnen betaald. Daarnaast kun je te maken krijgen met met bouwrente en een bouwdepot, en sluit je een hypotheek af voor een woning die nog (deels) gebouwd moet worden. Onderstaande stappen helpen je bij de voorbereidingen voor het aankopen van een nieuwbouwwoning.

 

Stap 1.  Maak jouw financiële bestedingsbudget inzichtelijk
Als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning, is een goede voorbereiding essentieel. Zo is het verstandig om een financiële check uit te laten voeren voordat je je gaat oriënteren. Hierdoor krijg je meer inzicht in jouw financiële bestedingsruimte en weet je beter in welke prijsklasse je moet zoeken. Jouw financieel adviseur kan je hierbij helpen
.

Stap 2. Ga op zoek naar jouw ideale nieuwbouwwoning
Wanneer je een duidelijk beeld hebt van jouw financiële mogelijkheden, kun je gerichter op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning die past bij jouw budget en wensen. Schrijf je in voor nieuwbouwnieuwsbrieven, bekijk interessante projecten en houd websites zoals Funda goed in de gaten. Zo mis je geen enkele kans om je droomhuis te vinden! 

 

Stap 3. Ondertekening koop-/aannemingsovereenkomst
Heb jij jouw droomwoning gevonden en is deze aan jouw toegewezen? Dan ga je met de makelaar en aannemer in gesprek over de (meerwerk)opties en jouw wensen. Naar aanleiding van deze gesprekken krijg je de koop-/aannemingsovereenkomst aangeboden door de aannemer. Hiermee geef je de aannemer opdracht om jouw woning (verder) te gaan bouwen. 

 

Stap 4. Afsluiten hypotheek
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, is het belangrijk om de financiering goed te regelen. Meestal heb je hiervoor een hypotheek nodig. Met een nieuwbouwhypotheek betaal je de grond op het moment van overdracht bij de notaris en de woning in termijnen tijdens de bouw. Zorg ervoor dat je hypotheekadviseur op de hoogte is van het feit dat het om een nieuwbouwwoning gaat. Omdat het soms even kan duren voordat je naar de notaris gaat, is het van belang dat de hypotheekofferte een langere doorlooptijd heeft. Wanneer de woning al in aanbouw is, betaal je de grond en de vervallen termijnen. Om verrassingen te voorkomen is het verstandig om de concept koop-/aannemingsovereenkomst met je hypotheekadviseur te delen. 

 

Stap 5. Ondertekening voor oplevering
Na een lange periode van wachten is het moment daar: de oplevering van jouw nieuwbouwwoning. Meestal wordt er een opleveringskeuring uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de woning aan alle beloofde voorwaarden voldoet. Als alles in orde is, teken je voor de oplevering en is de woning officieel van jou en ontvang je de sleutel van jouw nieuwe woning.  

 

Voordelen van nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt vele voordelen. Allereerst bouw je een woning naar eigen wens en smaak. Je hebt als koper veel meer invloed op de keuze van bijvoorbeeld de keuken, sanitair, afwerking en tuinaanleg. In sommige gevallen kun je zelfs de indeling van de woning bepalen. Bovendien zijn nieuwbouwwoningen energiezuinig of zelfs energieneutraal, onderhoudsvriendelijk, duurzaam en comfortabel. Dit komt onder andere doordat ze beter geïsoleerd zijn en voldoen aan de laatste eisen op het gebied van geluid en techniek.

 

Naast deze voordelen, brengt nieuwbouw ook financiële voordelen met zich mee. Zo hoef je bij de koop van een nieuwbouwwoning geen overdrachtsbelasting te betalen, omdat het huis niet door een eerdere bewoner aan jou overgedragen wordt. Hierdoor ben je dus minder geld kwijt dan wanneer je een bestaand huis koopt.

 

Daarnaast zijn de energiekosten van een nieuwbouwwoning lager dan die van een oudere woning. Door de nieuwste energiebesparingssystemen, isolatie en hoogwaardige beglazing betaal je een stuk minder energiekosten. En wist je dat je dankzij de energieneutrale/energiezuinige, duurzame woningen ook nog eens kunt profiteren van een duurzaamheidskorting op jouw hypotheek? Vraag jouw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden!

 

Goede voorbereiding
Bij de financiering van een nieuwbouwwoning is het ook belangrijk om rekening te houden met het meerwerk, de tuin en de aanschaf van zaken zoals een vloer en keuken. Deze kostenpost kunnen in de laatste fase van de bouw nogal oplopen en daarmee voor onrust zorgen. 

Bij Zest Makelaars begrijpen we het belang van een gedegen voorbereiding. Ons team kan je in de beginfase adequaat adviseren over de opties en kosten van meerwerk en andere benodigdheden.